Nijntje

tentoonstellingen

In 1977 wordt Dick Bruna voor het eerst gepresenteerd als 'museumkunstenaar'. In 2015 is de tentoonstelling 'Dick Bruna. Kunstenaar' in het Rijksmuseum te zien.

Voor jong en oud.

kunstenaar

Als Dick Bruna in 1977 voor het eerst wordt gepresenteerd als 'museumkunstenaar', zegt toenmalig directeur Pierre Janssen hierover: 'Het gaat om het ontdooien van een koud begrip = 'museum' = tot een plaats waar mensen het naar hun zin hebben. Gedurende de acht jaar van mijn directoraat is dat nog zó nooit gelukt.' Sinds die tijd zijn er verschillende grote en kleine tentoonstellingen geweest over Dick Bruna, over nijntje en over de boekomslagen. Voor Dick Bruna zelf is de tentoonstelling 'Dick Bruna. Kunstenaar' in 2015 één van de absolute hoogtepunten, als zijn werk in het Rijksmuseum te zien is.

 

β€œNa een van de eerste tentoonstellingen over zijn werk, vraagt Dick Bruna aan de juffrouw van het restaurant hoe de tentoonstelling heeft gelopen. 'Mijnheer,' zegt ze, 'er is nog nooit zoveel ranja verkocht.'”

voor jong en oud

Het bijzondere van deze tentoonstellingen is dat zowel kinderen als ouders er veel plezier aan beleven. Wat ook bijzonder is is dat de tentoonstellingen na bijna 40 jaar en overal ter wereld nog steeds enthousiaste reacties bij iedereen oproepen. In Utrecht wordt in 2016 het nijntje museum (voorheen dick bruna huis) geopend; een museum speciaal ontwikkeld voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Ertegenover, op de zolder van het Centraal Museum, is sinds 2015 het atelier van Dick Bruna te bezichtigen. Het is een getrouwe weergave van het atelier in de Jeruzalemstraat waar hij tot 2011 30 jaar lang elke dag werkte.

 

© Mercis bv