Nijntje

prijzen en onderscheidingen

Al vroeg krijgt Dick Bruna erkenning voor zijn grafisch werk. Pas in de jaren 90 van de vorige eeuw ontvangt hij ook prijzen voor zijn prentenboeken.

Prijzen voor affiches en prentenboeken én koninklijke onderscheidingen.

Inhoudsopgave

  1. prijzen
  2. onderscheidingen

prijzen

Tussen 1958 en 1975 krijgt Dick Bruna vele prijzen voor zijn affiches, met name die hij voor Zwarte Beertjes-pocketserie heeft gemaakt. Deze prijzen krijgt hij voor zijn grafische werk, voor zijn kwaliteiten als ontwerper en illustrator. Pas in de laatste jaren (sinds 1990) ontvangt hij ook prijzen voor zijn werk als maker van prentenboeken. Zo krijgt hij het Gouden Penseel voor 'boris beer' (1990), het Zilveren Penseel voor 'nijntje in de tent' (1996) en de Zilveren Griffel voor 'lieve oma pluis' (1997). In 2016 krijgt hij de Max Velthuijs-prijs, een oeuvreprijs voor illustratoren van kinderboeken die eens in de drie jaar wordt uitgereikt.

 

onderscheidingen

Ook toenmalig koningin Beatrix heeft Dick Bruna tweemaal een onderscheiding gegeven. In 1993 wordt hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en de andere onderscheiding krijgt hij in 2001 als hij wordt benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat is de hoogst mogelijke onderscheiding voor burgers.

 

© Mercis bv