Nijntje

nijntje museum award

internationale prijs voor het beste museum voor kinderen

Gedurende zijn leven heeft Dick Bruna heel veel illustraties gemaakt voor goede doelen; voor grote en kleine instellingen, nationaal en internationaal. Zijn illustraties werden gebruikt als logo en op affiches. Je kent misschien wel het logo van Terre des Hommes en de beelden die hij voor UNICEF maakte. Nog steeds worden zijn illustraties over de hele wereld door diverse goede doelen gebruikt.

Een mooi voorbeeld is de Children in Museums Award, waar nijntje sinds 2011 het symbool voor is. Deze prijs is een initiatief van het internationale museumnetwerk Hands On! en de European Museum Academy. Het is een internationale prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een (kinder)museum dat uitblinkt in creativiteit en innovatie op het gebied van kinderen in musea. Meer informatie over deze prijs (in het Engels) vind je hier.

In 2019 ging de prijs naar Kër ImagiNation in Dakar, Senegal. Dit is een creatief centrum voor kinderen tussen 6 maanden en 14 jaar, gericht op onderwijs en innovatie. In verband met de coronapandemie werd de prijs in 2020 niet uitgereikt.

De winnaar krijgt een geldbedrag en een wisseltrofee; een kleine replica van het bronzen nijntje-beeld dat in Utrecht staat. Wist je dat de plek waar het beeld staat is omgedoopt tot ‘nijntje pleintje’? En dat het oorspronkelijke beeld gemaakt is door Marc Bruna, de jongste zoon van Dick Bruna?

© Mercis bv