Nijntje

nijntje beweegdiploma

beweeg je mee?

Het halen van een zwemdiploma voor jonge kinderen is voor veel ouders de normaalste zaak van de wereld en hoort bij de opvoeding. Het behalen van een beweegdiploma is nog niet zo vanzelfsprekend, maar wel heel belangrijk voor de motorische en sociale ontwikkeling van een jong kind.

De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) en nijntje hebben samen een leuk beweegprogramma voor jonge kinderen ontwikkeld: het nijntje Beweegdiploma. Met gevarieerde oefeningen en spelletjes leren peuters en kleuters de basis van bewegen en vooral dat bewegen leuk is!

Het nijntje Beweegdiploma bestaat uit twee series van 20 lessen voor kinderen van 2 t/m 5 jaar. Het programma is zorgvuldig samengesteld door de KNGU en wordt alleen gegeven door speciaal opgeleide trainers. Na het doorlopen van de lessen krijgen kinderen het nijntje Beweegdiploma. De lessen worden bij gymclubs in heel Nederland gegeven. Kijk hier voor de dichtstbijzijnde locatie.

Omdat veel en gevarieerd bewegen niet alleen leuk is voor kinderen, maar ook belangrijk, zijn er ook meer dan 40 beweegtips ontwikkeld om thuis te bewegen. Een selectie vind je hier. Op de social mediakanalen van nijntje worden ook regelmatig tips gedeeld.

In 2021 start een pilotprogramma met 10 clubs uit de grote sportbonden, dat wordt gefinancierd door NOC-NSF. Naast de KNGU hebben de KNVB (voetbal), KNHB (hockey) en Nevobo (volleybal) zich aangesloten. Samen willen de bonden beweegarmoede bestrijden door het nijntje Beweegdiploma aan te bieden aan jonge kinderen (onder de 5 jaar) bij hun clubs. Zo kunnen kinderen zich zo breed mogelijk motorisch ontwikkelen, voordat zij zich specifiek op één sport richten, en dat is goed voor hun algemene ontwikkeling.

© Mercis bv