Nijntje

nijntje ambassadeur van het Sikkelcelfonds

26 februari 2020

Sikkelcelziekte is de meest voorkomende erfelijke bloedziekte ter wereld. Het gaat gepaard met hevige pijnaanvallen. Zonder behandeling wordt 75% van de kinderen niet ouder dan 5 jaar. Toch is deze ziekte bij veel mensen onbekend.

Volg nijntje op Facebook voor nog meer nieuwtjes.

Sikkelcelziekte: te pijnlijk om niet te kennen

Jaarlijks worden er wereldwijd meer dan 300.000 kinderen geboren met sikkelcelziekte - een erfelijke bloedziekte met ondraaglijke pijnaanvallen. Zonder behandeling worden 3 op de 4 kinderen niet ouder dan 5 jaar.

Helaas is sikkelcelziekte onbekend bij velen. Hierdoor is decennialang te weinig geld beschikbaar gesteld voor onderzoek. Om de strijd tegen sikkelcelziekte een steuntje in de rug te geven, zet nijntje graag haar bekendheid in.

Naast wereldwijd meer aandacht voor sikkelcelziekte krijgen, is het doel in Nederland om 1 miljoen euro op te halen voor onderzoek naar genezing. Om dit te bereiken wordt er onder andere een speciale nijntje-knuffel en een exclusief nijntje-boekje uitgebracht, waarvan de opbrengst gedoneerd wordt aan het Sikkelcelfonds. De campagne is officieel van start gegaan op de Negenmaandenbeurs 2020, met een brochure met informatie over sikkelcelziekte in alle beurstassen, gevolgd door een grote outdoor campagne in maart.

Sikkelcelziekte is de meest voorkomende erfelijke bloedziekte ter wereld. Bij sikkelcelziekte zijn de rode bloedcellen, die normaal rond zijn, sikkel-vormig oftewel gelijkend op een halve maan. Vandaar de naam sikkelcelziekte. Kenmerken van de ziekte zijn  ernstige bloedarmoede, ondragelijke pijnaanvallen en een verhoogde kans op ernstige infecties. Patiënten kunnen op jonge leeftijd te maken krijgen met hersen- en botinfarcten, nierschade en hartfalen. Na verloop van tijd beschadigen de organen in het lichaam onherstelbaar. Meer informatie vind je hier.

© Mercis bv