Nijntje

Dick Bruna aan het werk

een gewone werkdag

Zes - soms zelfs zeven - dagen per week stond Dick Bruna om half zes ’s ochtends op om aan het werk te gaan. Bijna zestig jaar lang fietste hij over de grachten van Utrecht naar zijn atelier. Onderweg stopte hij bij Café Orloff om een kopje koffie te drinken en de krant te lezen. Op zijn atelier bekeek hij wat hij de vorige dag gemaakt had en begon hij weer aan nieuwe tekeningen. Tussen de middag ging hij altijd even naar huis om een boterham te eten, om daarna weer aan het werk te gaan.

Tussen vijf en zes zat zijn werkdag erop. Hij ruimde het atelier keurig op en legde alle potloden en pennen op een rij, zodat alles klaar lag voor de volgende dag.

Sinds 1981 had Dick Bruna zijn atelier in de Jeruzalemstraat. Nadat hij stopte met werken (in 2011) is het atelier verplaatst en opnieuw opgebouwd in het Centraal Museum in Utrecht, maar bij de oude ingang zie je nog steeds een nijntje-mozaïek. In Dick Bruna’s atelier in het museum kun je een kijkje nemen in zijn leven en werk. Meer info over Atelier Dick Bruna vind je hier.
 

© Mercis bv